Meslek Yüksekokulu

Anestezi

Anestezi Programının amacı, kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel sağlık kuruluşlarında ameliyat öncesi hasta hazırlığı yapan, ameliyat sırasında hastanın yaşamsal bulgularını takip eden, ameliyat sonrası dönemde de hastanın izlemini gerçekleştirebilecek bilgi ve donanıma sahip, tıp dünyasındaki gelişmeleri yakından takip eden, nitelikli bireyler yetiştirmektir.

Anestezi programından mezun öğrenciler, Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı tedavi kurumlarının ameliyathane ve ameliyathaneye bağlı birimlerinde hekimlerin yönergeleri doğrultusunda çalışır. Ameliyat yapılan her türlü sağlık kurumunda (devlet hastanesi, özel hastane, doğumevi, üniversite hastaneleri, özel klinikler vb.) çalışabilirler.

Bankacılık ve Sigortacılık

Ekonomilerde önemli fonksiyonları bulunan bankacılık ve sigortacılık sektörlerinin küreselleşmeyle gelişmesi ve büyümesi, sektörün iş gücü taleplerini ve iş gücünde aranan nitelik düzeyini yükseltmiştir.

Bankacılık ve Sigortacılık Programı, öğrencileri akademik disiplinlerin uygulama ve mesleki boyutlarına öncelik veren ders programlarıyla eğitimde iş pratiği anlayışına uygun olarak bankacılık ve sigortacılık sektöründe istihdam edilmeye hazırlamaktadır.

Program mezunları; kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda bankacılık ve sigortacılık sektörü, finansal piyasalarda faaliyet gösteren diğer kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sanayi, ticaret ve hizmet işletmelerinin finans ve muhasebe bölümlerinde çalışma olanağı bulurlar.

Bilgisayar Programcılığı

Tüm dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de Bilgisayar Programcılığı hızla gelişen ve birçok iş koluna uygulanabilen bir meslektir.

Bilgisayar Programcılığı Programı, temel olarak iki eğilim üzerine inşa edilmiştir. Birinci eğilim Web Programcılığı, ikinci eğilim ise Yazılım Uzmanlığıdır. Programdaki, zorunlu ve seçmeli dersler bu iki eğilim ayrımı gözetilerek düzenlenmiştir.

Öğrenciler, donanım, yazılım ve her türlü sorunun çözümü için çıkarılması gerekli olan algoritmaların matematiksel alt yapısını da içeren laboratuvar olanaklarıyla donatılmış uygulama ağırlıklı bir öğrenim görmektedirler.

Bilgisayar Programcısı unvanıyla mezun olan öğrencilerimiz, genellikle sektördeki bilgi işlem merkezlerinde hemen her konuda uygulama programcısı olarak, ağ programcılığı ve güvenlik programcılığı gibi alanlarda görev alabilirler. Mezunların büyük çoğunluğu programcı olarak sektön değişik kurumlarında çalışabilirler.

Çocuk Gelişimi

Çocuk Gelişimi Programı, çocukların sağlıklı bir ortamda yaşayabilmeleri için eğitime ve danışmanlığa duyulan ihtiyacı karşılamak amacıyla kurulmuş bir ön lisans programıdır. Programın amacı, 0-18 yaş normal gelişim gösteren ve özel gereksinimi olan çocukların gelişimini destekleyici eğitim programıyla bu alanda çocuğa, aileye ve topluma hizmet sunan tüm birimlere, ara eleman yetiştirmektir.

Programda, 0-18 yaş çocuklarının gelişimi ve eğitimine ilişkin kuramsal ve uygulamalı dersler yer almaktadır. Uygulamalı derslerde, normal gelişim gösteren ve özel gereksinimi olan çocukların bireysel ve grup eğitimlerine yer verilmektedir. Tüm bu çalışmalar, alanda yapılan gözlem ve uygulamalarla birlikte yürütülmektedir. Uygulamalar; resmî ve özel okul öncesi eğitim kurumları ve özel eğitim okullarıyla özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde yapılmaktadır.

Çocuk gelişimi mezunları; özel ve resmi okulların okul öncesi eğitim kurumlarında, ana sınıflarında, gündüz bakımevleri/çocuk yuvaları/kreşlerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Teorik bilgileri pratik deneyimlere dönüştürmeye dayalı eğitim anlayışıyla yola çıkan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı, alanında uzman ve sektör deneyimi bulunan eğitim kadrosuyla öğrencileri geleceğe hazırlamaktadır. Program; iş dünyasının aranan iletişimcilerini yetiştirmek için halkla ilişkiler ve reklamcılık alanlarında insan kaynağı ihtiyacına katkıda bulunabilecek yeterlilikte düzenlenmiştir. Bu bağlamda danışma kurullarımızda sektörün önde gelen markalarının üst düzey yöneticileri yer almaktadır. Akademi-sektör işbirliğine verilen önem çerçevesinde öğrencilerimize iş deneyimi kazandırılmakta ve sektör yöneticileriyle ortak akademik yayınlar yapılmaktadır. Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programının amacı; bilimsel yöntemler ışığında nitelikli, mesleki bilgi ile donanmış, sorumluluk taşıyabilen, sorunlara kolayca çözüm üretebilen, özgüveni tam, iş ahlakına sahip, değişimlere ve gelişmelere açık, sektörün ve toplumun ihtiyaç duyduğu nitelikte eğitimli bireyler yetiştirmektir.

Düşünen, öğrenen, uygulayan ve böylece başarıyı yakalayan iletişimciler; geleneksel işletme yaklaşımının değiştiği ve müşteri odaklı yeni eğilimlerin merkezde yer aldığı çağımızda aldıkları eğitimle tercih edilirler.

İlk ve Acil Yardım

İlk ve Acil Yardım Programı acil yardım ambulansı, hasta nakil ambulansı, hava (helikopter ve uçak) ve deniz ambulanslarında, diğer acil yardım araçlarında, hastane, poliklinik vb. acil sağlık hizmeti sunulan tüm acil servislerde görev yapabilecek, bilgi ve becerilerini tıptaki yenilikler doğrultusunda sürekli güncelleyecek teknikerler yetiştirmeyi amaçlar.

Programda, değişen koşullara uyum sağlayabilen, sorun çözme becerisine sahip, üretken, çevresiyle etkin iletişim kurabilen, ekip çalışması yapabilen, çağdaş gereksinimler doğrultusunda mesleki becerilerle donatılmış ve toplumsal sorumlulukları bilen bireylerin geliştirilmesine yönelik eğitim verilmektedir.

Programdan mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda sağlık sektöründe hizmet veren kamu ve özel kuruluşlarında, üniversitelerde, hastanelerin acil servis, kara, hava ve deniz ambulanslarında istihdam edilirler.

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği Programı, iş hayatında oluşabilecek iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili olarak teknoloji ve bilgi ışığında tüm sanayi ve hizmet sektönde iş güvenliğine yönelik, iş güvenliği sorumluluğu üstlenebilecek bilgili, yetkin ve teknik personel ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur.

Programın ana hedefi işyerlerinde riskleri en aza indirerek, iş ve işçi verimini artırmak, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmaktır. Ayrıca çalışan tüm personelin iş ve meslek hastalıkları konusunda bilinçlendirilmesiyle iş kazalarının önlenmesini veya azaltılabilmesini sağlamaktır.

Öğrencilerimiz “İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri” unvanıyla mezun olmaktadırlar. Bölüm mezunları sertifika eğitimi sonrası yapılacak olan sınavda başarılı olmaları durumunda “İş Güvenliği Uzmanı” olabilirler. Mezunlar hizmet ve sanayi sektöründeki tüm iş kollarındaki kurum ve kuruluşlarda tekniker veya iş güvenliği uzmanı olarak çalışma olanağını bulmaktadırlar.

Mahkeme Büro Hizmetleri

Adli hizmetlerin yerine getirilmesinde her basamağında görevli kişilerin muhafaza etmeleri gereken en önemli erdem, adalettir.

Adalet, tanımlanması güç olan bir kavramdır; belki bunun en önemli sebebi adalet kavramının kişiden kişiye değişiklik arz etmesidir. Eski bir Roma Hukuku deyimine göre, ??Adalet, herkesin hak ettiğini almasına yönelik kararlı ve devamlı bir istektir? (Iustitia est contans et perpetua voluntas ius suum cique tribuens)

Adaletin yerine getirilmesi, çağlar boyunca devlete yüklenen en önemli görevlerden biri olmuştur. Gerçekten de, adaletin nasıl ve kimler aracılığıyla yerine getirileceği hususu, adalet kavramına yüklenen anlam kadar önemlidir. Zira karar verme sürecinde başrol oynayan hâkimler, mensubu bulundukları mahkemenin idari işleyişinde ve bürokratik işlemlerde kendilerine yardımcı olacak kişilere ihtiyaç duyarlar. Bu böyle olmamış olsaydı, duruşmalar yapılamaz, şahitler huzura çağrılamaz, deliller sunulamaz ve hukuk zaferi olarak nitelendirilebilecek bir mahkeme kararı bile yazılı hale getirilip hukukçulara ulaştırılamazdı.

Günümüzde adalet hizmetleri, bu alanda yetişmiş meslek elemanları tarafından yürütülmektedir. Bu hizmetlerin sağlıklı şekilde yürütülmesi, hukuk mekanizmasının işleyişini hızlandırır, adaletin gecikmesini önler ve devletin toplum düzenini adil bir şekilde tesis etmesine yardımcı olur. Bu sebeple, donanımlı ve meslek etiğine sahip meslek elemanlarının varlığı, adaletin yerine gelmesinde rol oynar.

Eğitim-öğretim faaliyetlerimize 2012 yılında Adalet programı olarak başlamış; 2023 yılında verilen YÖK kararı ile program ismi, Mahkeme Büro Hizmetleri programı olarak değiştirilmiştir. Programımız kalitesini ve değerlerini koruyarak öğrencilerine, hukukun temel alanları ile ilgili olarak genel teorik bilgi vermenin yanı sıra, hukuk uygulamasında kullanacakları pratik bilgi ve beceriyi de kazandırmaktadır. Mahkeme Büro Hizmetleri programında öğrenciler, adli ve idari yargı teşkilatlarında adalet hizmetlerini yürütmek üzere, ceza infaz kurumlarında veya avukatlık bürolarında avukat yardımcısı olarak istihdam edilmek üzere hazırlanmaktadırlar.

Mimari Restorasyon

Mimari Restorasyon Programı estetik, tarihsel ve belgesel değerlere sahip kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla, sivil mimarlık örneklerinin, anıtlar ve anıtsal yapıların envanter çalışmalarını yapabilen, rölöve, restitüsyon önerisini, restorasyon projelerini hazırlayabilen, bu projelerin uygulamasında görev alabilen yeterli bilgi ve donanıma sahip teknik elemanlar yetiştirmeyi amaçlar.

Program teorik bilgilerin yanında uygulamaya yönelik öğretim sistemini esas alarak mimari restorasyon alanında nitelikli insan gücü yetiştirmek ve mezunların çağdaş şehircilik, arkeoloji, mimari restorasyon, konservasyon, arkeoloji, tarih, sanat tarihi bilgilerine ve çevre bilincine sahip olarak ilgili tüm alanlarda görev yapacak donanımda olmalarını sağlamaktadır.

Mimari Restorasyon Programı mezunları, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı ilgili birimlerde, milli saraylarda restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında, müzelerde, belediyelerde, arkeolojik kazılarda, mimarlık bürolarında, restorasyon projelerinde çalışabilirler.

Moda Tasarımı

Moda Tasarımı Bölümü, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda moda tasarımı alanında beceriler kazandırarak nitelikli, eğitim ve araştırmaya dayalı ürün tasarlayabilen, bilimsel ve estetik ölçütlerle tasarımı modele dönüştürebilen, farklılık yaratabilen elemanlar yetiştirmeyi amaçlar.

Öğrencilere alanlarıyla ilgili teorik ve uygulamalı derslerin yanında Tekstil Teknolojisi, Sanat Tarihi, Deneysel Giysi Tasarımı, Konfeksiyon Üretim Teknolojisi, Moda Resmi, Kalıp Tasarımı, Giysi Tasarımı, Giysi Üretim Teknikleri ve Moda Pazarlama gibi meslek dersleri verilir.

Moda Tasarımı Programı mezunları kamu kurum ve kuruluşlarında, tekstil fabrikaları ve atölyelerinde, örme-dokuma-baskı sanayinde, hazır giyim sektöründe, tekstil ve ihracat firmalarında, özel işletmelerde, moda evlerinde stilist, modelist ve tasarımcı olarak çalışabilir; ayrıca sektörde kendi atölyelerini ve moda evlerini açarak kendilerine işlerini kurabilirler.

Radyo ve Televizyon Programcılığı

Radyo ve Televizyon Programcılığı, öğrencilere radyo ve televizyonda kullanmaları gereken araç gereç hakkında kuramsal ve uygulamalı olarak temel yetkinlikler kazandırmak, bilinmesi gerekli genel kültür konularını aktararak, ekip içinde iş bölümü temelinde çalışma alışkanlığı kazandırmayı amaçlar.

Programda öğrencilerin, radyo program yapımında; televizyon yapımlarında ve görsel anlatımda kullanılan tekniklerle, yer alacakları sektörü düzenleyen ilkeler, kurallar, iletişim alanına ilişkin yasalar konusunda da eğitim verilerek, ilgili sektöre hazırlanmaları sağlanır.

Radyo ve Televizyon kuruluşları, gazeteler, prodüksiyon şirketleri, görsel anlatım alanında çalışan kuruluşlar, reklam ajansları, halkla ilişkiler şirketleri programdan mezun olan öğrencilerin çalışabilecekleri yerlerdir.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

  

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı, öğrencilerini havacılık ve ulaştırma alanındaki mesleğe hazırlamak üzere yenilikçi ve gerçekçi bir öğrenme ortamını oluşturmayı hedefler.

Öğrencilerin verilen hizmetleri yerinde göp öğrenebilecekleri etkinlikler düzenler;  ayrıca havacılık sektörünün uzman çalışanlarıyla, konferanslar, konuşma ve sunumlar aracılığıyla buluşturulan öğrenciler, güncel konuları mesleğe ilişkin gelişmeleri ilk ağızdan öğrenme fırsatı bulurlar.

Program mezunları ulusal ve uluslararası tüm havalimanlarında Harekât Memuru, Uçak Koordinasyon Memuru, Yolcu Hizmet Memuru, Kargo Memuru ve Ekip Sorumlusu olarak çalışabilir.

Maltepe Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 22 farklı konuda kurum içi ve kurum dışı eğitim vermek üzere yetkilendirilmiştir. Program bu yetki sayesinde, hem sivil havacılık sektörünün beklentilerini karşılama hedefini ve akredite olduğu ders konularında mezunlarına yarattığı istihdam olanaklarını somutlaştırmış hem de diğer okulların aynı bölüm mezunlarına göre fark yaratmıştır.  

  

Sivil Havacılık Kabin İşletmeciliği

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı hızla büyüyen ve yoğun rekabetin yaşandığı havacılık sektöründe mesleki ve etik sorumluluklarının farkında, etkin iletişim becerilerine sahip, takım çalışmasında etkin olarak yer alan, liderlik özellikleri ve yönetim becerilerine sahip nitelikli kabin ekibi yetiştirmeyi hedefler.

Uygulamalı dersler okulda oluşturulan uçak kabin mock up’ında, Acil Durum Emniyet Kuralları dersi uygulaması ise Türk Hava Yolları ile düzenlenen protokol kapsamında Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezinde yapılmaktadır.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından "Kabin Ekibi Temel Eğitimi" verme konusunda yetkilidir. Yetkilendirme ile Üniversitemiz "Onaylı Kabin Ekibi Temel Eğitim Kuruluşu Yetki Belgesi" ve "Kabin Ekibi Temel Eğitim Programı El Kitabı Onay Sertifikası"na sahiptir. Yetkilendirme Belgesi ile programda yer alan derslerin ICAO (International Civil Aviation Organization), EASA (European Aviation Safety Agency), IATA (International Air Transport Association) ve SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) düzenlemelerine uygunluğu onaylanmıştır.

Program mezunları ulusal ve uluslararası havayolu şirketlerinde kabin ekibi olarak görev alabilirler.

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı tıp dünyasının teknolojik gelişim hızına destek verecek, tıbbi görüntüleme cihazlarıyla görüntü elde edebilecek, bu görüntüyü işleyebilecek ve hazır hale getirecek, cihaz ve ekipmanların kontrol ve bakımını yapabilecek Radyoloji Teknikerleri yetiştirir.

Mezunlar kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel sektöre ait hastane, görüntüleme merkezleri, aile sağlık merkezleri, veteriner ve radyoloji polikliniği bulunan işletmelerde radyoloji bölümünde Radyoloji Teknikeri olarak çalışabilirler.

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Türkiye ve dünya turizm sektörü için gerekli bilgi, beceri, deneyim ve iş kültürüne sahip olan, sektörün gereksinim duyduğu ve aradığı orta ve üst kademe yöneticiler yetiştirmeyi amaçlar.

Programda yürütülen ön lisans eğitimi, isteğe bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfı dışında 2 yıldır. Bölümün ders içerikleri TURAK (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu), İKMEP’in (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi) oluşturduğu içerikler, iç ve dış paydaşların görüşleri ve güncel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.

Mezunlar, turistik konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri ve tur operatörleri, havayolu şirketleri, rehberlik hizmetleri veren kurum ve kuruluşlar, turistik bilgilendirme merkezleri, turistik açıdan çekiciliği olan yerlerdeki kurum ve kuruluşlarda alanlarıyla ilgili bölümlerde çalışabilirler.

Uçak Teknolojisi

Uçak Teknolojisi Programı, sivil havayolu taşımacılığı kapasitesinin gelecekte iki kat artacağı öngörüsünden hareketle bu alanda nitelikli insan kaynağını oluşturmayı amaçlamaktadır. İlgili sektörün ihtiyacını karşılamak üzere açılmış olan program havacılık kurumlarıyla anlaşmalar yaparak havacılık sektöründe hem imalat yapan firmaların hem de bakım-onarım yapan firmaların ihtiyacına uygun nitelikli elemanlar yetiştirmeyi hedefler.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından;2019-2020 Eğitim Öğretim yılı ile 2023-2024 Eğitim öğretim yılları arasını kapsayacak şekilde, A1 (Türbinli Uçak), A2 (Pistonlu Uçak), A3 (Türbinli Helikopter) ve A4 (Pistonlu Helikopter) kategorilerinde SHY-147 Tanınan Okul statüsüne sahip olan Uçak Teknolojisi Programı, A kategoride (A modüller; 1-2-3-5-6-8-9-10 ve B modül 4) sahip olduğu kredilendirme haklarına, yoğun çalışmalar sonucunda B1-B2-B3 kategorisi (Modüller; 1-2-3-5-6-8-9-10) kredilendirme haklarını da eklemiştir.

Uçak Teknolojisi Programı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından, 25 Nisan 2018’de SHY-147 Kapsamında A1 Türbinli Uçaklar ve A2 Pistonlu Motorlar kategorilerinde Tanınan Okul yetkisini alan İlk Üniversite olmuştur.

Online Başvuru