Sıkça Sorulan Sorular

Maltepe Üniversitesi hakkında daha fazla bilgi almak için sıkça sorulan soruları inceleyebilirsiniz.
    • Maltepe Üniversitesi ne zaman kurulmuştur?

      Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel” anlayışıyla 1997 yılında İstanbul Marmara Eğitim Vakfı (İMEV) tarafından kurulan; bugün 9 Fakülte, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2 Yüksekokul ,Meslek Yüksekokulu ve Konservatuvarıyla eğitim-öğretim hizmeti sunan Üniversitemiz, öğrencilerine verdiği diplomasıyla uluslararası düzeyde tanınan bir dünya üniversitesi haline gelmiştir

    • Maltepe Üniversitesinin yurt dışı anlaşmaları hakkında bilgi alabilir miyim ?

      Üniversitemiz, Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesine sahip bir yükseköğretim kurumu olarak Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında yer alan Hayatboyu Öğrenme /Erasmus + Programına katılma hakkına sahiptir. Program kapsamında öğrencilerimiz, Avrupa Birliğine üye ülkelerden ikili anlaşmamız bulunan yükseköğretim kurumları ile gerçekleştirilecek öğrenim hareketliliklerine ve yine yükseköğretim kurumları ya da işletmelerle gerçekleştirilebilecek staj faaliyetlerine katılabilmektedirler.

      Üniversitemiz Bologna Sürecinin öngördüğü hedefleri kabul etmiştir. Çeşitlilik ve birlik arasında bir denge kurulabilmesi, ülkemizin de Avrupa Yükseköğretim Alanı  (EHEA) içerisinde yer alması ve öğrencilerimizin Avrupa’da kolayca dolaşabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

      Maltepe Üniversitesi olarak Avrupa'da 29 farklı ülkeden 114 ayrı üniversite, 600'den fazla bölümle 180 Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Anlaşmamız mevcuttur.

      Güzel Sanatlar Fakültemiz CILECT, DOCLANDS ACADEMY, ELIA ve AEHT gibi uluslararası kuruluşlarla iş birliği içindedir.

      Meslek Yüksekokulumuzun The International Air Transport Association (IATA) tarafından Yetkili Eğitim Merkezi olarak tanınmış olup, havacılık alanında uluslararası geçerli sertifika verebilme yetkisine sahiptir. Cambridge International Aviation Academy (CIAA) ile stratejik iş birliği anlaşmamız bulunmaktadır. 

      Yabancı Diller Yüksekokulumuz 2016 yılından itibaren her yıl yenilenmekte olan Pearson Assured uluslararası akreditasyona sahiptir.

      Lisansüstü Eğitim  Enstitüsü, farklı iki uluslararası sertifika imkânı tanıyan yüksek lisans programına sahiptir (IB İleri Liderlik Sertfikası, Beden Psikoterapisi Sertifikası).

      Daha fazla uluslararası anlaşmalarımızı görmek için linki tıklayınız.

    • Maltepe Üniversitesi nerededir ?

      Üniversitemiz Maltepe Büyükbakkalköy Mahallesinde Çınaryolu Mevkiindeki Marmara Eğitim Köyü içinde yer almaktadır. Ulaşım hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın

    • Maltepe Üniversitesinin kaç adet kampüsü var?

      Maltepe Üniversitesinin 1 adet kampüsü vardır. Maltepe'de yer alan Marmara Eğitim Köyü Yerleşkemizde üniversitemize ait tüm akademik birimler ve sosyal alanlar bir arada bulunmaktadır. 

    • Marmara Eğitim Köyü'ne nasıl ulaşabilirim?

      Marmara Eğitim Köyü'ne özel araçla ve toplu taşımayla ulaşım hakkında detaylı bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz.

    • Yurt dışı olanakları neler?

      Bir üniversitede bulunması gereken tüm olanakları sunan Maltepe Üniversitesi’nin ana hedefi aktif, akılcı düşünen, okuyan, araştıran, üreten, dünya gençliği ile her alanda yarışabilen, çağdaş ve aydın insanı Türkiye’nin geleceğine hazırlamaktır.

      Maltepe Üniversitesi öğrencilerine yurt dışında eğitim fırsatı da sunmaktadır. EUA (Avrupa Üniversiteler Birliği), TASSA (Türk-Amerikan Bilim adamları ve akademisyenler birliği), IMHE (OECD Yükseköğretim Programı) üyelikleri, Erasmus değişim programları, dünyadaki birçok üniversiteyle yapılan değişim programları, çift diploma olanakları, yan dal sertifikaları ayrıca Maltepe Üniversitesi’nin uluslararası alanda tanınırlığının bir göstergesidir.

    • Kampüste barınma olanağı var mıdır?

      Üniversitemizde, kız ve erkek öğrenci yurdumuz vardır. Çam ormanlarının arasında, deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmiş öğrenci yurdumuz ile öğrencilerimizin barınma ihtiyacını karşılıyor; kalıcı arkadaşlıkların kurulduğu, yardımlaşmanın ve  paylaşmanın öğrenildiği, doğa ile iç içe, sağlıklı, rahat ve huzurlu bir yaşam olanağı sunuyoruz.

      Doğa ile yaşamı bütünleştiren Marmara Eğitim Köyü Öğrenci Yurdu, olanakları ile gençleri daha sağlıklı, daha dinamik, daha verimli kılıyor ve fakültelere/yüksekokullara olan yakınlığıyla avantaj sağlıyor.

      Daha fazla bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz.

    • Kampüste günlük alışveriş ihtiyacımı karşılaşabileceğim alanlar var mıdır?

      Marmara Eğitim Köyünde içerisinde market, kırtasiye, kitabevi kuaför ve terzi gibi ihtiyaçlarınızın karşılanmasına yönelik birçok mağaza olan bir merkezimiz bulunmaktadır. Kampüs olanakları hakkında daha detaylı bilgi için Kampüs sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    • Kütüphane işlemleri için mobil uygulama mevcut mu?

      Evet, üyelik işlemlerinizi Cep Kütüphanem adlı uygulamadan gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamayı Google Play ve Appstore’den indirip, Maltepe Üniversitesini seçerek istediğiniz basılı ya da elektronik kaynaklara ulaşabilirsiniz. Aynı program ile farklı kütüphane kataloglarına da erişebilirsiniz.

    • Kütüphane olanakları nelerdir ?

      2018 yaz döneminde baştan aşağı yenilenen Kütüphanemiz, yaklaşık 3.200 m² alan içinde 200.000 ciltlik raf kapasitesine ve aynı anda 500 kişilik oturma alanına sahiptir. Öğrencilerin sesli çalışabilecekleri serbest çalışma odaları ve okuyucu bilgisayarları mevcut olup tüm bilgisayarlar internet bağlantılıdır. Çalışma masalarının tamamı özel aydınlatmalı ve elektrik prizleri bulunmaktadır. Kütüphane binasında kablosuz ağ bağlantısı vardır. Maltepe Üniversitesi öğrencileri, kütüphanenin doğal üyesidir ve ücretsiz ödünç kitap alabilirler. Akıllı kütüphane sistemiyle kullanıcılar destek almadan aradıkları kitapları en kısa sürede ulaşıp, ödünç verme cihazlarından hızla ve kolayca ödünç alabilmektedirler. Mevcut 135.000’den fazla basılı ve 8.000.000’dan fazla elektronik kaynak bulunmakta ve koleksiyon sürekli olarak geliştirilmektedir.

    • Kütüphaneden kimler yararlanabilir?

      Üniversitemiz öğrencileri, idari ve akademik personeli yararlanabilmektedir.

    • Kütüphanenin kullanıcılara yönelik eğitim programları mevcut mu?

      Evet, kütüphanemiz kullanıcı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler düzenlemektedir. Oryantasyon ve kullanıcı eğitimi şeklinde verilen eğitimler hakkında daha fazla bilgiye internet sayfamızda yer alan Eğitim sekmesinden ulaşabilirsiniz.

    • Kütüphaneye Marmara Eğitim Köyü dışından erişim imkânı var mıdır ?

      Üniversitemiz Kütüphanesinin abone olduğu süreli yayınların elektronik versiyonlarına ve lisanslı veritabanlarına erişim, firmalar ile yapılan lisans anlaşmaları çerçevesinde olmakta; erişim sadece IP adresi kontrollü olarak sağlanmaktadır. Çalışma saatleri dışında ve tatil günlerinde bu servislere kampüs dışından erişebilmeniz için Üniversitemiz Bilişim Merkezi (Internet Merkezi) tarafından Proxy (vekil) Sunucusu kurulmuştur. Söz konusu servislere kampüs dışından erişim için internet tarayıcınızda yapmanız gereken değişiklikler linkte açıklanmıştır.

    • Başka bir üniversitede Hazırlık okumam durumunda İngilizce I ve/veya İngilizce II derslerinden muaf olabilir miyim ?

      Evet muaf olabilirsiniz. Muafiyet şartları şu şekildedir:

      İNG 121 / İNG 171 ve İNG 122 / İNG 172 kodlu ‘İngilizce I’ ve ‘İngilizce II’ dersleri için başka bir üniversitede okumuş olduğunuz Hazırlık Sınıfını A1 (elementary – başlangıç) seviyesinde başarılı bir şekilde tamamlamış olmak; ya da almış olduğunuz A1 seviyesindeki ve eş değer kredideki zorunlu İngilizce dersinden en az CC harf notu ile başarılı olmak;

      İNG 107 / İNG 117 ve İNG 108 / İNG 118 kodlu ‘Genel İngilizce I’ ve ‘Genel İngilizce II’, dersleri için başka bir üniversitede okumuş olduğunuz Hazırlık Sınıfını A2 (pre-intermediate – alt-orta) seviyesinde başarılı bir şekilde tamamlamış olmak; ya da almış olduğunuz A2 seviyesindeki ve eş değer kredideki zorunlu İngilizce dersinden en az CC harf notu ile başarılı olmak.

    • Hazırlık Sınıfı Seviye Belirleme Sınavı nedir? Girmek zorunda mıyım ?

      Evet, Seviye Belirleme Sınavına (Placement) girmek zorunludur. Bu sınav, İngilizce Hazırlık Sınıfı Yeterlilik Sınavında başarısız olan öğrencilerin İngilizce bilgi seviyelerini tespit edip en uygun olan seviyeye yerleşebilmelerini sağlamak amacıyla yapılır.

    • Hazırlık Sınıfı Yeterlilik sınavına girmek zorunda mıyım?

      Hayır. Var olan İngilizce bilgi düzeyinizin Hazırlık Sınıfından muaf olmanıza yeterli olmadığını düşünüyorsanız ve/veya Hazırlık Sınıfını kesinlikle okumak istiyorsanız, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne bir dilekçe yazarak sınava girmek istemediğinizi belirtebilirsiniz. Yine de bu sınava girmenizi öneririz.
      Yeterlilik Sınavının TELAFİSİ YOKTUR.

    • Hazırlık Sınıfında başarılı olamazsam bursum kesilir mi ?

      Evet. Hazırlık Sınıfını ikinci yıl tekrar eden burslu öğrenciler ücret öderler. Ancak ikinci yılın sonunda başarılı olup lisans derslerine başlayan öğrencilerin bursları tekrar bağlanır.

    • İngilizce Hazırlık Sınıfında 1. yılın sonunda başarısız olursam fakülteme geçebilir miyim ?

      Hayır. Hazırlık Sınıfında 1. Akademik Yılın sonunda başarısız olursanız, 2. Akademik Yılda Hazırlık Sınıfını tekrar okumanız gerekir. 2. yılın sonunda yine başarısız olduğunuz takdirde İngilizce lisans bölüm/programlarınıza başlamaya hak kazanamaz, takip eden eğitim-öğretim yılından itibaren “beklemeli öğrenci” statüsüne geçersiniz.

      Beklemeli öğrenci olarak derslere devam edemez, ancak sınav tarihinden en geç bir ay önce başvurmak ve Üniversite tarafından belirlenen sınav ücretini ödemek koşuluyla düzenlenen tüm İngilizce Yeterlilik Sınavlarına girebilirsiniz.

    • İngilizce Hazırlık Sınıfından başarısız olursam, Türkçe Lisans Programlarına geçebilir miyim ?

      Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin Türkçe öğretim yapan yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerine ilişkin başvurular ÖSYM’ne yapılmaktadır. Duyurular ve başvuru formu ÖSYM web sayfasında (“Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıflarında başarısız olan öğrencilerin Türkçe öğretim yapan yükseköğretim programlarına yerleştirilmeleri” başlığı altında) ilan edilmektedir.

    • İngilizce I ve İngilizce II dersleri için Muafiyet Sınavına girmek zorunda mıyım ?

      Hayır. Eğitim dili Türkçe olan bölümlere/programlara yeni kayıt yaptırıp muafiyet sınavına girmediğiniz takdirde “İngilizce I”/”İngilizce II” derslerini almak zorundasınız.

      Muafiyet Sınavının TELAFİSİ YOKTUR.

    • İngilizce I ve İngilizce II derslerinden muaf olma koşulları nelerdir ?

      Muafiyet Sınavı: Öğrencilerin zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olabilmeleri için, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından güz ve bahar yarıyıllarının başında düzenlenen Muafiyet Sınavında başarılı olmaları gerekir. Muafiyet Sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve bu sınavdan; 70 alanlar güz yarıyılı zorunlu yabancı dil dersinden, 80 alanlar ise bahar yarıyılı zorunlu yabancı dil dersinden de “AA” başarı notuyla muaf olurlar.

      Güz yarıyılı zorunlu yabancı dil dersine devam ederek 80 ve üzeri bir puanla başarılı olan öğrenciler ya da güz yarıyılı zorunlu yabancı dil dersinden AA harf notu ile muaf olan öğrenciler, bahar yarıyılı zorunlu yabancı dil dersine ilişkin muafiyet sınavına girme hakkı elde ederler. Sınavda başarılı olma koşulları güz dönemi uygulanan sınav ile aynıdır.

      Ulusal ve/veya Uluslararası Sınavlar: Üniversite Senatosunca kabul edilen ulusal ve/veya uluslararası sınavlardan İNG 121 / İNG 171 ve İNG 122 / İNG 172 kodlu İngilizce I ve İngilizce II dersleri için A1 seviyesinde; İNG 107 / İNG 117 ve İNG 108 /İNG 118 kodlu Genel İngilizce I ve Genel İngilizce II dersleri için A2 seviyesinde başarılı olmanız ve bunu belgeleriyle birlikte sunmanız koşuluyla bu derslerden muaf olabilirsiniz.

    • İngilizce lisans sınıflarında ders seçimlerini nasıl yapıyoruz ?

      Ders seçimlerinizi akademik takvimde ilan edilen tarih aralığında danışmanlarınızın onayı ile yapabilirsiniz. Yabancı Diller Yüksekokulu Lisans Programları Koordinatörü eğer ilgili derste müsaitlik varsa, kontenjan artırımı konusunda size yardımcı olabilir.

    • İngilizce lisans sınıflarında İngilizce derslerinden şube değişikliğimi ne şekilde yapabilirim ?

      Şube değişikliği, istenen yeni şubede kontenjan varsa ancak danışmanınız tarafından yapılabilir. İlgili dersin öğretim elemanının ya da Lisans Programları Koordinatörünün bir şubeden diğer şubeye transfer yapabileceği herhangi bir arayüz ekranı bulunmamaktadır.

    • İngilizceye ek olarak, hangi yabancı dilleri öğrenebilirim?

      Yabancı Diller Yüksekokulu ders kataloğunda Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça gibi seçmeli derslerimiz bulunmaktadır.

    • Maltepe Üniversitesinde eğitim-öğretim dili Türkçe olan bölümlerde/programlarda Hazırlık Sınıfı zorunlu mudur ?

      Hayır. Ancak dileyen öğrenciler ücretini ödemek koşuluyla Hazırlık Sınıfını okuyabilirler.

    • Maltepe Üniversitesinde Hazırlık Sınıfı zorunlu mudur ?

      Eğitim-öğretim dili İngilizce olan bölüm ve programlarda okuyan öğrencilerimiz için Hazırlık Sınıfı zorunludur.

      Türkçe öğretim yapan bölümler için Hazırlık Sınıfı zorunlu olmamakla birlikte, dileyen öğrenciler ücretini ödemek koşuluyla Hazırlık Sınıfını okuyabilirler.

    • Seçmeli dersten başarılı olamazsam yine aynı dersi tekrar etmek zorunda mıyım ?

      Hayır. Dilerseniz başka bir ders seçebilirsiniz.

    • Türkçe Lisans Programında isteğe bağlı Hazırlık Sınıfına katılmak için ne yapmalıyım ?

      Bunun için  akademik yılın başında 1. Sınıfa ilişkin kaydınızı dondurmanız ve burslu dahi olsanız Hazırlık Sınıfı ücretini ödemeniz gerekmektedir. Zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfında eğitim alan öğrencilerimiz için geçerli olan bütün kural ve uygulamalar isteğe bağlı Hazırlık Sınıfı Eğitimi alacak olan öğrencilerimiz için de aynı şekilde geçerlidir. Ancak bir farkla: İsteğe bağlı Hazırlık Sınıfı Eğitimi alan öğrenciler yıl sonu başarı notu istenilen düzeyde olmasa bile Hazırlık Sınıfından başarısız olarak 1. sınıfa geçerler.

Daha fazlasını öğrenmek için
sorunuzu bize iletin!

Kontenjan & Puanlar
Kontenjan & Puanlar
Bize Sor